Dlaczego warto używać miodu? Zalety dodania miodu do swojej diety
11 marca, 2021Miód to produkt, który doskonale zna każdy z nas. Bez problemu można odnaleźć go na sklepowych półkach, targach i rynkach. Każdy też z pewnością zna smak miodu oraz wie, że jest on cieniony już od bardzo długiego czasu. Jeśli do tej pory miód nie był zbyt częstym gościem w Twojej kuchni, to czas, abyś przypomniał sobie o jego niezwykłych właściwościach. Jest on bowiem nie tylko smaczny, ale także dobrze wpływa na nasze zdrowie. Zobacz, dlaczego warto używać miodu i co może Ci dać jego regularne spożywanie.
Dobroczynne właściwości naturalnego miodu
Miód miodowi nierówny i warto wiedzieć, że pisząc o pozytywnych właściwościach tego produktu mamy na myśli miód naturalny, który pochodzi prosto z pasieki. Niestety na sklepowych półkach nie brakuje miodu sztucznego, który mimo swojego dobrego smaku może nie działać tak dobrze na nasz organizm, jak miód prawdziwy. Do zalet prawdziwego miodu można zaliczyć: walory smakowe, dużą zawartość korzystnych dla człowieka składników np. antyoksydacyjnych oraz działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność.
Często mówi się, że miód jest jednym z naturalnych antybiotyków i trudno się z tym nie zgodzić. Miód często pojawia się w naszej kuchni, gdy jesteśmy przeziębieni, ponieważ jest on w stanie pokonać wiele bakterii i grzybów. Jak to jest możliwe? Otóż za takie działanie miodu odpowiadają same pszczoły, od których pochodzi lizozyl i apidycyna. Miód dobrze działa także na funkcjonowanie żołądka oraz jelit. Miód poprawia motorykę oraz kondycje błon śluzowych tych narządów.
Zalety dodania miodu do jadłospisu
Miody można dodawać do wypieków, koktajli, herbat, a także jeść na surowo prosto z łyżeczki. Ten produkt może mieć bardzo dobry wpływ na osoby, które są przemęczone i zestresowane. Miód koi nerwy oraz łagodzi bóle głowy, które powstają poprzez napięcie spowodowane stresem. Jeśli masz problemy ze snem, to miód może stać się Twoim ulubionym produktem w kuchni. Nie musisz brać tabletek, spróbuj zjeść trochę miodu, który znany jest z tego, że wycisza i ułatwia zasypianie.
Do wyboru masz wiele rodzai miodu: lipowy, wielokwiatowy, gryczany itd. Bez problemu znajdziesz więc smak, który będzie odpowiadał Ci najbardziej. Kluczowe jest jednak to, aby miód spożywać regularnie. Możesz rozpuścić go w ciepłej wodzie i wypić na czczo jednak nie wolno go mocno podgrzewać, ponieważ straci on swoje najważniejsze właściwości. Jeśli do tej pory miód w Twojej diecie pojawiał się raczej sporadycznie, to warto to zmienić i zadbać w ten sposób o swoje zdrowie.